top of page

🔧Bästa gratisverktygen för småföretagare

Vi är här för att dela med oss några tips på helt kostnadsfria tjänster som är skräddarsydda för småföretagarens behov. Oavsett om det gäller att förbättra din SEO-optimering, hitta den perfekta färgsättningen för ditt varumärke eller effektivisera ditt arbetsflöde, har vi samlat en lista över verktyg som kan göra en stor skillnad.


Coolors hemsida

Coolors 🎨 Den bästa sidan för att hitta passande färgkombinationer med färgkoder


Vårt första tips är en sida för dig som vill ha ett konsekvent färg schema i dina kanaler, på din hemsida, visitkort m.m. Coolors är en smidig färgschemagenerator, perfekt för att hämta inspiration ifrån. Dess användarvänliga gränssnitt underlättar att snabbt generera och justera färgpaletter. Med tusentals fördefinierade färgkombinationer är Coolors ett praktiskt verktyg för webbdesign och marknadsföringsmaterial.



Google apps for business

Google 🔍 Förutom de grundläggande verktygen Google har finns dessa gratisverktyg med stor potential att förbättra er verksamhet


Google Analytics - Ett måste för att förstå trafiken till din webbplats. Det ger insikter om användarbetende, trafikkällor och mycket mer, vilket är avgörande för att skräddarsy din digitala marknadsföringsstrategi.

Google My Business - Perfekt för att öka din synlighet lokalt. Det låter dig skapa en företagsprofil som visas i Google-sökningar och på Google Maps.

Google Ads Keyword Planner - Ett fantastiskt verktyg för SEO. Det hjälper dig att identifiera relevanta sökord för din verksamhet och ger insikter om sökvolym och konkurrens.

Google Trends - Ett användbart verktyg för att hålla koll på trender inom din bransch. Genom att förstå vad som är populärt kan du anpassa dina produkter, tjänster och marknadsföringskampanjer.

Google Forms - Ett enkelt sätt att skapa enkäter och formulär. Perfekt för att samla in kundfeedback, genomföra marknadsundersökningar eller till och med för intern användning och anställningsformulär.

Google Alerts - Med detta verktyg kan du hålla koll på nätet för specifika termer relaterade till din verksamhet, konkurrenter eller branschen i stort. Det är ett utmärkt sätt att hålla sig uppdaterad och reagera snabbt på relevanta nyheter eller förändringar i branschen.


Google Garage - En onlineplattform som erbjuder gratis kurser inom digital marknadsföring och karriärutveckling, perfekt för dem som vill utöka sina kunskaper inom digitala färdigheter.



Sida för trendspaning

Answer The Public 💡

Hitta vad folk är intresserade utav, vad vill folk veta

Ett verktyg som ger insikter i vad människor söker efter online är som en magisk karta till din målgrupps tankar och intressen. Det hjälper dig att inte bara förstå deras frågor och behov, utan även att svara på dem med precision. Du kan utforska vad folk letar efter inom din niche på plattformar som Google, Youtube och Bing.


Med dessa insikter i ryggen kan du skapa innehåll som är som en skräddarsydd kostym för din målgrupp. Det är som att du vet exakt vad de önskar, och du kan leverera det på ett sätt som verkligen engagerar och tilltalar dem. Så använd denna kraftfulla information för att skapa innehåll som får din målgrupp att säga, "Det här är precis vad jag letade efter".



Trello, planeringssida

Verktyget för smidig projektledning och organisering


För projektledning och organisation är Trello ett utmärkt verktyg för små till medelstora företag. Det erbjuder en visuell plattform för att hantera projekt och uppgifter, vilket gör det enkelt för småföretagsteam att samarbeta och hålla koll på framsteg, och ja de finns en gratis plan!




Mobil som visar sociala medier

Sociala medier📲

Det kan verka självklart, men att använda sociala medier som småföretagare har så mycket kostnadsfria möjligheter


Att vara aktiv i dina sociala kanaler kostar dig bara din tid, men det ger dig en guldgruva av möjligheter att bygga ditt varumärke. Ett fantastiskt exempel är att engagera dig i grupper som är relevanta för din nisch. När du delar din expertis och bidrar med värdefull information, skapar du förtroende hos din målgrupp. Det är som att du bjuder in dem till ditt digitala hem och visar att du är en pålitlig resurs. Så var inte blyg, ta chansen att skina och låt ditt varumärke lysa i sociala medier utan att spendera en enda krona!



Canva design

För att skapa och redigera snygga bilder och enklare rörligt material


Canva är som den mångsidiga konstnären i din digitala verktygslåda, redo att måla upp en värld av kreativitet. Med sina färgglada penslar och förmågan att skapa fantastiska bilder och enkla animerade kreationer är det som att ha en egen konstnär vid din sida. Canva tar det tråkiga ur designprocessen och gör den till en rolig och lekfull resa.



Mailchimp, e-postmarknadsföringsklient

En kraftfull plattform för e-postmarknadsföring och automatisering.


Med Mailchimp kan du skapa och skicka e-postkampanjer till din målgrupp, automatisera e-postflöden för att följa upp med potentiella kunder och analysera resultatet av dina e-postinsatser. De erbjuder ett gratispaket, största nackdelen jag kan se är att det innehåller mailchimp branding i utskicken. I övrigt är Mailchimp ett utmärkt sätt att hålla kontakten med dina kunder, dela nyheter och erbjudanden, och bygga lojalitet. Dessutom har Mailchimp användarvänliga verktyg för att skapa snygga e-postmallar och spåra hur utskicken går.


Detta är några verktyg jag personligen tycker är bra, hoppas att du hittat något som du kan använda i din verksamhet!


bottom of page